Αγαπητέ φίλε καταναλωτή,

Όλοι οι Έλληνες καταναλώνουμε ελαιόλαδο, αλλά μόνο το 15% των

Καταναλωτών γνωρίζει τις κατηγορίες του ελαιόλαδου. Για να μην πληρώνεις λοιπόν φύκια για μεταξωτές κορδέλες διάβασε σε παρακαλώ προσεκτικά τα παρακάτω. 

Γιατί όλα τα ελαιόλαδα δεν είναι ίδια

Το ελαιόλαδο είναι ο καθαρός χυμός της ελιάς, όπως αυτός βγαίνει από την ψυχρή έκθλιψη του ελαιόκαρπου, διακρίνεται σε κατηγορίες ,όπως αυτές έχουν θεσμοθετηθεί

Τόσο από ελληνικούς όσο και από ευρωπαϊκούς  κανονισμούς. 

Οι τρεις βασικές κατηγορίες είναι

  1. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: είναι ο φυσικός χυμός της ελιάς χωρίς καμία επεξεργασία, πέραν της έκθλιψης μόνο με μηχανικά μέσα, του οποίου η οξύτητα δεν ξεπερνά το 1% σε ελαϊκό οξύ. Τυποποιείται με την ένδειξη στη συσκευασία.

  2. Παρθένο ελαιόλαδο: είναι ο φυσικός χυμός της ελιάς του οποίου η οξύτητα κυμαίνεται από 1% έως 2%σε λαϊκό οξύ .τυποποιείται με την ένδειξη στη συσκευασία παρθένο ελαιόλαδο.

  3. Ελαιόλαδο: εξευγενισμένο ελαιόλαδο(ραφινέ) το οποίο περιέχει μικρή ποσότητα φυσικού χυμού ελιάς,(παρθένο ελαιόλαδο), συνήθως 20% έως 30%. Η οξύτητα του κατόπιν χημικής επεξεργασίας είναι συνήθως  χαμηλή, δεν πρέπει όμως να υπερβαίνει το 1,5% οξύτητα σε ελαϊκό οξύ. Τυποποιείται με την ένδειξη  στη συσκευασία, ελαιόλαδο η οποία παραπλανά τους καταναλωτές, που τρώνε ένα λάδι που για να εξαλειφθούν η μεγάλη οξύτητα, η δυσάρεστη οσμή λόγω παλαιότητας, ή μούχλα κλπ έχει καθορισθεί με χημικά μέσα….

 Την επόμενη φορά, που θα αγοράσεις ελαιόλαδο εκτός από την τιμή…δες σε παρακαλώ και τι λάδι αγοράζεις για την οικογένεια σου.

Επεξεργασία εν ψυχρώ,(άθερμο)

Για να πετύχουμε καλύτερη δυνατή ποιότητα η έκθλιψη της ελιάς πρέπει να γίνεται αυθημερόν.(όταν ο καρπός παραμένει μέρες και βδομάδες αναπτύσσει μύκητες, ζύμες, βακτήρια λιπάσες κ.α) Θεωρούμε ένα ελαιόλαδο άθερμο του οποίου η θερμοκρασία έκθλιψης δεν ξεπερνά σε όλα τα στάδια τους 22 έως 25 βαθμούς  κελσίου. Η θέρμανση για να βγάλουμε περισσότερο ελαιόλαδο μειώνει την ποιότητα καταστρέφει βιταμίνες, αιθέρια έλαια, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Από τους ορεινούς ιδιόκτητους ελαιώνες και το ιδιόκτητο σύγχρονο ελαιοτριβείο της οικογένειας Τζωρτζή παράγεται και τυποποιείται άθερμα το εξαιρετικό παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο ¨Ολβια,  , το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ελαιών και το παρθένο ελαιόλαδο Ελαιών, βραβευμένα σε διεθνείς  και ελληνικές εκθέσεις. Πληροφορίες και ενημέρωση στο www.olvia.gr

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο όλβια Αθερμο βιολογικής καλλιέργειας , το πεντόλιτρο 41.00 ευρώ

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Ελαιών Αθερμο  το πεντόλιτρο,  31,5 ευρώ.

Παρθένο ελαιόλαδο Ελαιών,  το πεντόλιτρο  24.5.5 ευρω.

 Με εκτίμηση για την οικολογία –ζωή γεμάτη υγεία

                   Γιάννης Στόϊτσου

Related products

Comments (0)

No comments at this moment
Product added to wishlist

Το Livebio.gr σέβεται τα προσωπικά σας δεδομένα. Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies με σκοπό να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.